GAT OTU ’NUN HAYATA ETKİLERİ
Kokain, esrar, gat otu, morfin, içki ve sigara önceleri belki bir heves belki de bir merak sonucu başlanan maddeler. Ancak kısa vadede masum gibi görünen bu maddelerin zararı yıllar sonra ortaya çıkıyor…
Birleşmiş Milletler daha bu Aralık ayının 2’sinde esrarı narkotik maddeler listesinden çıkardı. Yıllardır Hollanda’da esrar serbest ve bunu içenlere cezai işlemde uygulanmıyor üstelik.
Sizlere bu uyuşturucu maddelerden Gat Otu’ndan diğer bir adı Yemen Otu’ndan bahsetmek istiyoruz. BM esrarı belki narkotik maddeler listesinden çıkarmış olabilir ama sadece gat otu kullanımına bakarak bu maddelerin ne kadar masum olup olmadıkları hakkında bilgimiz olabilir.

Adı Yemen otu olsa da Somali, Kenya, Etiyopya ve Somaliland’da serbest olduğu için üretimi ve tüketimi bol miktarda yapılmakta, halkın da en önemli geçim kaynaklarının başında yer almakta.
Özellikle yedisinden yetmişine kadar çok tüketilen bu ot görev başındaki memurlardan tutun da polis, asker gibi üst yöneticilerine kadar büyük bir kesimin beğendiği bir tat. İçerisinde gat bulunan çuvalları yanlarında bulunduran tiryakiler bu otu öğlen başlayıp akşamın geç saatlerine kadar çiğniyorlar.
Yemen’de halkın %70’i gat çiğneyince muz, pamuk gibi ürünlerin dikimi azalmış hatta ülkenin simgesi olan kahve bile bundan nasibini almış durumda. Her yıl gatın üretimi %10 artarken diğer tarım ürünlerinde de aynı oranda düşüş yaşanıyor. Tarımsal sulamanın %40’ı gat otu için yapılmakta.
Somaliland’a da baktığımızda oranın durumu da hiç de Yemen’den farklı değil. Ülkelerinde gat yetişmediği için ithal edilmesi bir yana bu işten daha çok para kazanıldığını düşünen özellikle “gat anaları” diye adlandırılan kadınlardan kendi dükkanlarını kapatıp bu işin satıcılığını yapanların sayısı da oldukça fazla. Bu ülkenin yoksul olmasından dolayı yurtdışındaki akrabalarının gönderdiği paralarla geçinen halk bir de paranın yüklü bir miktarını bu ota yatırmakta.

Kadınlarının da %20’si bu ota bağımlı olsa da erkeklerin yanında çiğnemeleri ayıp sayılmakta.
Bu otu çiğneyen kişiler, heyecanın yanı sıra bir rahatlama duygusu yaşadıklarını ifade edip bu yüzden de vazgeçemediklerini dile getiriyorlar. Somaliland’da yaşayanlar ise gat otunu çiğneyince yaşadıkları sefaleti unuttuklarını bu yüzden de mutlu olduklarını söylüyorlar. Hatta bazıları borç ile gat alıp iş bulunca ödediklerini söylemekteler.
Erkek nüfusun %90’ı bu otu kullanması ve onları işten uzaklaştırması kadınların yükünün artmasına sebep olsa da genel görüş halkın gat otundan vazgeçmeye pek niyetinin olmadığı yönünde…
Aşağıdaki yazılara da göz atabilirsiniz.