Mucizevi Bitki Adaçayının Faydaları Nelerdir
Bilimsel adı Salvia Officinalis olan adaçayı, griye çalan yeşil yapraklı ve odunsu sapı olan bir bitkidir. Orta Doğu ve Akdeniz bölgelerinde ortaya çıkmıştır. Yaz başına doğru beyaz, pembe ve mor renkli çiçek açar. Sağlık için birçok faydası bulunan adaçayı, sabun ve kozmetik ürünlerinde de kullanılır.
Adaçayı içerisinde K, B6, C, E, A, B3, B9 vitaminleri bulunur. İçerdiği mineraller ise kalsiyum, potasyum, demir, manganez, çinko, magnezyum ve bakırdır.

Adaçayının Faydaları
Akdeniz ülkelerinde halk ilacı olarak da bilinen ada çayı faydaları bakımından da oldukça zengin bir bitkidir. Tıbbi ve aromatik bir bitki olan ada çayının yaprakları, kaynatıldığında çay olarak içilebildiği gibi damıtma yöntemiyle, esansı ya da farklı bir deyişle uçucu yağı elde edilerek de kullanılmaktadır.
Yara iyileştirici, ter kesici, idrar söktürücü olarak da kullanılan bu yağ, yaraların üzerine haricen uygulandığında iyileştirmeyi hızlandırır ve cildin parlak bir görünüm kazanmasına yardımcı olur. Cilt çatlaklarının iyileştirilmesi için de kullanılan ada çayı yağının şeker üzerine damlatılarak tüketilmesi ve gaz sancılarının iyileştirilmesi için karın bölgesine sürülmesi de yaygın olarak görülür. Ancak ada çayı yağının birkaç damladan fazlasının yenerek tüketilmesi son derece ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğinden dikkatli tüketilmesi gerekmektedir.
Depresyona iyi gelir ve beyin fonksiyonlarını geliştirir. Vücutta zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Astım ve bronşit belirtilerini hafifletir. Karaciğeri temizler. Aşırı terlemeyi azaltır. Stresi azaltır ve sakinleştirir. Menopoz sonrasında oluşan belirtileri hafifletir. Mantar enfeksiyonlarında iyileşmeyi hızlandırır. Diş eti iltihaplanmasına karşı ve ağız yaralarında kullanılır. Baş ağrısının hafiflemesine yardımcı olur. Sindirim sistemini korur. Yaşlanmayı geciktirir.

Adaçayı Nasıl Demlenir?
1 tatlı kaşığı adaçayının üzerine bir bardak kaynar su döküp maksimum 10 dk demlenmeye bırakılarak çayını elde edebilirsiniz.
Adaçayını Tüketmemesi Gerekenler
- Adaçayını çok düşük tansiyona sahip olanlar sık sık tüketmemelidir.
- Sürekli ilaç kullananlara adaçayı kullanmaları tavsiye edilmez.
- Şeker hastalarına adaçayı tüketimi tavsiye edilmiyor.
Herhangi bir kronik rahatsızlığınız olmasa da günde 1-2 bardaktan fazlasının tüketilmesi önerilmez.
Aşağıdaki yazılara da göz atabilirsiniz
0 Comments