PLC KULLANARAK KAYAN LED YAPIMI
PLC KULLANARAK KAYAN LED YAPIMI
Evet arkadaşlar bugün sizlere genelde arduino projelerinde gördüğümüz kayan led projesini kuracağız. Bunun için önceki yazılarımda nasıl aktif hale getireceğimizi anlattığım “Clock memory bits” kullanacağız. Öncelikle aktif edeceğimiz bit topluluğunun seçimini yapmamız gerekiyor. Ben sıfırıncı bitten yedinci bite kadar olan Q0.0 – Q0.7 çıkışları kullanacağım son çıkış aktif olduktan 1 saniye sonra tüm çıkışlar inaktif olsun ve döngü başa dönsün.

Şekil-01’de görüldüğü üzere Q0.0 çıkışımızı aktif hale getiriyoruz. Bunu yapmamızın sebebi kaydırma işleminde lojik ‘1’ değerinin kaydırmasını istememizdir. Burada dikkat edilmesi gereken konu hangi çıkıştan itibaren kaydırmak istiyorsak buraya o çıkışı yerleştirmemiz gerektiğidir. Biz Q0.0 çıkışından başlatacağımız için buraya Q0.0 çıkışını ekledik.

Kaydırma ve döndürme komutları Şekil-02’de görüldüğü üzere;
SHR: Sağa Kaydırma (SHIFT RIGHT),
SHL: Sola Kaydırma (SHIFT LEFT),
ROR: Sağa Döndürme (ROTATE RIGHT),
ROL: Sola Döndürme (ROTATE LEFT).
Kaydırma işleminde yön sola doğru seçilmiştir. Çünkü “Q0.0” biti setlenmiş ve SIEMENS’te bit numaraları soldan sağa doğru büyümektedir.

Şekil-03’te olduğu gibi kaydırılacak bitleri kaydırma komutunun giriş ve çıkışlarına ekliyoruz ve kaç adım kaydırma yapmak istiyorsak N girişine bu sayıyı ekleyelim. Biz birer birer arttıracağımızdan buraya 1 değerini ekledik. Kaydırma komutumuza gelecek olan sinyalimiz darbe şeklinde olması çok önemli ve her bir saniyede bir darbe oluşturmasını istediğimizden Clock_1Hz hafıza bitimizi kullanmış bulunmaktayız.

Evet programımızın son satırına geldik. Q0.7’miz aktif olduktan bir saniye sonra aktif olan tüm çıkışların inaktif olması gerekmektedir. Burada MOVE komutu ile bu bitleri pasif hale getirdik ve TONR komutu ile Q0.72nin bir saniye yanmasını sağladık.
Programımız sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır.
Saygılarımla Teknoloji Yazarınız.
Aşağıdaki yazılarımıza da göz atabilirsiniz
0 Comments