Su Orucu Nedir, Nasıl Tutulur, Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Su orucu, su dışında başka herhangi bir şey tüketilmeyen bir beslenme şeklidir. Bir diğer adına da şifa orucu denilmektedir. Beslenme alışkanlıkları, hazır gıda olan fast-foodlara yöneldikçe obezite de günümüzde artmaya başladı. İnsanlar obeziteden kurtulmak için farklı metodlara başvuruyorlar. Su orucu da bunlardan biridir. Bu yazımızda size su orucundan ve nasıl yapıldığından bahsedeceğiz.
Yapılan araştırmalara göre su orucunun insan vücudunu dinginleştirdiği ve vücuttaki zararlı maddeleri dışarı atması bakımından vücuda faydalı olduğu görülmektedir. Tabi ki de her yöntem herkese uygulanmaz. Uygulamadan önce doktorunuzla bu konuyu mutlaka konuşmanız gerekmektedir. Sürekli kullanmak zorunda olduğunuz ilaçlar varsa mutlaka doktorunuza danışıp öyle deneyin. 1 günden uzun süreli tutulan oruçlarda bünyeniz rahatsızlanabilir ve bu sefer daha kötü sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Çünkü kısa sürelerle uygulandığında vücuttaki yağların yakılmasında ve iç organların temizlenmesinde faydalı olduğu söylenmekteyken, uzun süreli uygulandığında vücutta çok büyük hasarlara yol açtığı da görülmektedir.

Su Orucu Nasıl Yapılır ?
16 saat ile 72 saat arasında su haricinde hiçbir şey tüketilmeden yapılmaktadır. Bu süreden daha uzun süre devam ettirmeyi düşünüyorsanız mutlaka doktor kontrolünde yapmalısınız. Sağlıklı olayım derken geri dönülemez hasarlara yol açmamak için tedbirli olmakta fayda var.
Oruç bittikten sonra hemen yiyecek tüketilmemelidir. Yavaş yavaş önce meyve suyu ve çorba gibi sıvı gıdalara devam edilmeli, ardından sebze ve tahıllara geçiş yapılmalıdır. Her farklı gıdaya geçişte mutlaka 1 gün beklenilmelidir. Uzun süreli gıdasız olan vücuda bir anda gıda takviyesi yapmanın vücudun çalışmasında aksaklığa neden olabileceği unutulmamalıdır.

Su Orucunun Yararları Nelerdir ?
Su orucunun birçok kronik rahatsızlığa iyi geldiği görülmektedir. Kronik hastalığa yakalanma riskini de ortadan kaldırdığı yapılan bazı araştırmalarda görülmektedir. Kalp hastalığı, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, diyabet ve obezite gibi hastalıklara sahip olan kişilerin su orucu tutmasının faydalı olduğu yapılan bazı araştırmalarda görülmektedir. Kesin olarak net bir şey söylenmemekle beraber, su orucu hakkında görüş ayrılıkları da mevcuttur.
Eski ünlü tıp doktorlarından İbn-i Sina’nın da hastalarına şifa orucu olarak su orucunu uygulattığı söylenir. Bazı toplumlarda fiziksel olarak arınmanın yanında su orucuyla manevi olarak arınma yaşadıkları da görülmektedir. Bu toplumlarda inanç ve manevi nedenlere bağlı olarak tutulmaktadır. Böylece ruhun arındığı düşünülmektedir.
GDO’lu yiyeceklere, içinde barındırdıkları kanserojen maddelere karşı vücut için kalkan görevi gördüğü belirtilse de henüz bu konuda yeterli çalışma yapılmamıştır. Vücuttaki toksit maddelerin dışarı atılmasında faydalı olduğu söylenmektedir.

Su Orucunun Zararları Nelerdir ?
Su orucu hızlı bir şekilde kilo vermenizi sağlar. Fakat yanlış şekilde verilen kilolar vücudunuzu daha zor bir duruma sokabilir. Yapılan araştırmalar 24 saatlik bir su orucunda yaklaşık 1-2 kg arasında verilebileceğini gösteriyor. Vücudunuz yağ yerine su, karbonhidrat ve kaslarınızdaki kiloları harcayabilir. Bu durumda kas kaybı yaşayabilirsiniz.
Vücuda enerji verecek besinler alınmayınca halsizlik ve yorgunluk gibi sorunlar görülebilir. Bu durum sinirlenme durumuna neden olabilir.
Vitamin ve mineral eksikliğine bağlı olarak vücutta şikayetler olabilir.
İnsülin direnci ve diyabet riski artar. Uzun süreli açlık tip 1 ve tip 2 diyabette olumsuz yan etkilere neden olur.

Erken yaşlanmaya neden olabilir.
Kronik böbrek yetmezliği olanların böbreklerine zarar verebilir.
Dut hastalığı olanlarda gut ataklarına neden olan ürik asit üretiminin artmasına neden olabilir.
Vücutta herhangi bir yiyecek olmayacağı için midede ekşime meydana gelebilir.
Sonuç olarak su orucu günümüzde çok popüler olmasına rağmen sağlık açısından bazı rahatsızlıkları da beraberinde getirebilir. Herkes için faydalı olduğunu söylemek doğru olmaz. O yüzden yapmaya karar vermeden önce mutlaka doktorunuza danışın ve gerekli tetkikleri yaptırdıktan sonra su orucunu tutmaya karar verin.
Sağlıklı Günler…
Aşağıdaki yazılara da göz atabilirsiniz.