ManşetTarih

Tolstoyun Bisikletinin İlham Veren Rolü – Tolstoyun Bisikleti

Tolstoy'un Bisikleti

Tolstoyun Bisikleti

Yaşamımızın her anında hiçbir şey için geç kalmamışızdır, belki de geç kaldık sandığımız şeylere başlangıç zamanımız aslında geç kaldığımızı zannettiğimiz zamandır. Ne olursa olsun pes etmemek lazım. İnsan beyni her zaman öğrenmeye açıktır.  Kaç yaşına gelirsek gelelim öğrenmeyi bırakmamamız gerekir.  Öğrenmeyi istemek kadar doğal ne olabilir ki.

Hiçbir şey için geç olmadığını Tolstoy azmiyle bize ne güzel göstermiş. 67 yaşına kadar daha önce hiç binmediği bisiklete binmiş ve azim ederek o bisikleti sürmeyi öğrenmiştir. Çoğu insanın söylediği şey olan belirli bir yaştan sonra öğrenilemez tabusunu ne de güzel yıkmış. Defalarca denemiş, üstelik etrafındakilerin şaşkın ve alaycı bakışlarına rağmen.

Bu olay aklıma kurbağaların yarışı hikayesini getirdi

Zamanın birinde bir grup kurbağa çok yüksek bir tepeye çıkmak için yarışa koyulmuşlar. Bunların yarış yapacağını duyan diğer kurbağa arkadaşları da onları izlemek için gelmiş. Ama ne izlemek! Çoğunun söylediği şey, nasıl olsa yapamazlar, boşa uğraşıyorlar, kendinizi yormayın gibi sözlermiş.

Kurbağalar yarışa başlamışlar ve teker teker pes ederek yarışı devam ettirememişler. Fakat bir kurbağa varmış ki kimseye aldırmadan koşmaya devam ediyormuş. Sonunda kulenin tepesine çıkmayı başarmış. Herkes şaşkın şaşkın bunu nasıl başardığını merak ediyormuş. Kuleden indiğinde ona nasıl pes etmeden tepeye çıktığını sormuşlar ama cevap alamamışlar. Öğrenmişler ki yarışı kazanan kurbağa aslında sağırmış.

Buradan öğrendiğim şey şu ki, hedeflerimizi ve hayallerimizi gerçekleştiremeyeceğimizi söyleyen, bizim umudumuzu kırmaya çalışan insanlara karşı sağır olmamız en iyisi. Onları olumsuz sözleriyle baş başa bırakıp hedeflerimiz doğrultusunda ilerlememiz gerektiği.

Gelelim Tolstoy’un 67 yaşında neden bisiklet sürmeyi öğrenmek istemesi hikayesine. Tolstoy, 67 yaşında çok sevdiği evin en küçük oğlunu kaybetmesi üzerine derin üzüntü duyar. Onun bu üzüntüden çıkması ve kafasını meşgul etmesi için Moskova Bisiklet Severler Derneği tarafından kendisine bir bisiklet hediye edilir. Tolstoy, gün içinde bütün işlerini hallettikten sonra alır bisikletini ve sürmeye başlar. Yaşına aldırmaz, pes etmez. Her gün bisikletini sürmeye devam eder ve sonunda sürmeyi öğrenir.

İnsan yaşı ilerledikçe değil, öğrenmeyi terk ettikçe yaşlanır aslında. Tolstoy’un uzun bembeyaz sakalları onun önünde engel değildi. Siz de önünüzdeki engellere takılmadan hedeflerinize odaklanın. Unutmayın, hiçbir şey için geç değil. Tolstoy’un Bisikleti bunu bize çok güzel göstermiş oldu..

Tolstoyun Bisikleti isimli yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz.

Ayrıca aşağıdaki yazılara da göz atabilirsiniz.

Yunus Emre Kimdir ve Eserleri Nelerdir? – Fikrimo

Ayasofya Tarihi ve Önemi (Müze ve Cami Dönemleri) – Fikrimo

Nazım Hikmet Ran Kimdir? Yaşamı ve Eserleri – Fikrimo

Tolstoy’un Bisikletinin İlham Veren Rolü Tolstoy’un Bisikleti – Fikrimo

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu