Gün doğumundan batıncaya kadar güneşle camın ışık oyunudur, vitray. Camın bulunması kadar eski olan bu sanat bir Akdeniz Klasik Sanatlarından biridir. Avrupa’ya Fransız sanatçılar sayesinde yayılan vitray daha çok dini mekanları süslemekte kullanılırken, biz Türklere Araplar vasıtasıyla ulaşmışsa da bizden olup çıkmıştır. İlk olarak Anadolu Selçukluları daha sonra İstanbul’un Fethi ile birlikte cami, medrese gibi dini mekanları süslemekte kullanılan vitrayı çok sevmemizden dolayı sanatçılarımız saray, köşk ve evlere taşımış, bu sayede her yerde görmek mümkün olmuştur.

Vitray Artık Her Yerde
Kullanım alanı oldukça geniş olan bu sanatı günümüzde;
Konutlarda; paravan, şamdan, abajur ve panolarda…
Otellerde; Lobi, banyo, yemek ve eğlence salonlarında…
Camilerde;
Fabrikalarda; yönetici odaları ve oyun salonlarında…
Yani güneş ışığının iyi aldığı her yerde görmek mümkündür.
Her zaman klasik anlayışı yıkıp sanata modern bir çizgi getiren biri olmuştur. Vitray sanatına da farklı bir anlayış getiren kişi Amerikalı Vitray sanatçısı Tiffany’dir.
Tiffany, vitray sanatını mabetlerden kurtarmakla kalmayıp hem yapımı zor hem de pahalı olan kurşun yerine işlemesi daha kolay ve ucuz olan yapışkanlı bakır folyoları sanata kazandırmıştır.
Vitray Sanatçılarının sesine kulak verdiğimizde; günümüzde insanların daha ucuza gitmek için vitray yerine buzlu cam kullandıklarını hayıflanarak dile getirirler. Bizim de üzüntülerine ortak olmamız hep bu sanatın yaşaması içindir.
Zor zanaattır vitray sanatı, çok emek ve çok para ister. Ama bunu ev ortamında yapmak da mümkündür. Özellikle çocuğunuzla güzel bir vakit geçirmek için de birebir aktivitedir.

Evde Vitray Çalışması
1 adet siyah paspartu kağıdı, 1 tane düz bir tane de eğri ağızlı makas, yapıştırıcı, maket bıçağı, renkli ambalaj kağıtları, aynı resmi yapmak için ikinci bir resim kağıdı ve çalışmak için sabır kadar da heves…
*Unutmayalım çocuklarla geçireceğimiz hiçbir vakit boşa giden zaman değildir!
Diğer Yazılarımıza Da Göz Atabilirsiniz: