Ders NotlarıManşet

Bismark Antlaşmalar Sistemi ve Üçlü İttifak

Bismark Antlaşmalar Sistemi ve Üçlü İttifak

Bismark Antlaşmalar Sistemi ve Üçlü İttifak

Bismarck, Fransa ile Rusya’nın birbirlerine yakınlaşmasıyla oluşabilecek “iki cepheli savaş” durumundan kurtulmayı, Alman dış politikasının ana temeli yaptı.

Fransa çok kısa bir süre önce yenilmiş olduğundan ve kin duygularının üzerinden zaman geçmemiş bulunduğundan Bismarck, Avusturya ile Rusya’yı yanına alarak “1. Üç İmparatorlar Birliği” ni kurdu. Bu birliğe girerken Rus Çarı’nın düşüncesi “Kutsal İttifak” tan kalma “monarklar arası dayanışma” nın sürdürülmesiydi. Avusturya’nınki ise, Balkanlardaki gelecek genişleme çabalarında Almanya’nın desteğini sağlamaktı.

Bu birliğin önemli maddeleri:

  • Avrupa’nın statükosu kabul edilmiştir,
  • Barış tehlikeye düşerse, taraflar aralarında görüşmelerde bulunacaklardı,
  • Balkanlarda çıkacak herhangi bir anlaşmazlık birlikte çözülecekti. (Bismarck, Avusturya ile Rusya’nın çıkarlarının bu bölgede çatışacağını anlamıştı).
  • Devrimci ayaklanmalara karşı ortak bir tutum alınacak
  • Taraflar bir başka devletle ittifak yapmayacaktı.

Bu şekilde 1872 yılında Orta ve Doğu Avrupa’nın üç tutucu monarşisi birleşmiş oluyordu. Fakat birlik, 1875 yılındaki Balkan Bunalımı sırasında dağılmıştır. Bundan sonra Bismarck en azından Avusturya’yı sürekli yanında tutmak istemiş. Bu nedenle 1879 yılında yaptığı bir ittifakla bu devleti Almanya’ya bağlamıştır.

Bismarck, Avusturya ittifakı yüzünden istemeyerek de olsa Rusya ile savaşa girişebilirdi. Bu yüzden Balkan Bunalımı’nın hızı kesildikten sonra Rusya ile Avusturya’yı Balkanlarda yeniden anlaştırdı ve 1881 yılında İkinci Üç İmparatorlar Birliğini kurdu.

Bismarck, Afrika sömürgelerinde genişlemek isteyen ve bu girişimlerinde en çok İngiltere ve Fransa ile çatışma ihtimali bulunan İtalya’yı 1879 Alman – Avusturya ittifakı içine almış. Böylece 1882 yılında Almanya, İtalya ve Avusturya arasında Üçlü İttifak kurulmuştur.

Bismarck’ın Almanya’yı etkin devlet haline getiren tasarıları, Avusturya ile Rusya’nın Balkanlarda birbirleriyle çatışan girişimlerde bulunmamaları temeline dayanıyordu.

Bismarck, Üçlü İttifakla Almanya’nın güvenliğini güçlendirmiştir. Bunun sonucunda,

  • 1881 yılında Avusturya ile Sırbistan arasında gizli bir antlaşma imzalanmış ve Sırbistan da Üçlü İttifak’a bağlanmıştır.
  • 1883 yılında Avusturya ile Romanya arasında bir savunma ittifakı imzalanmıştır. Aynı gün Almanya da aynı yükümlülüklerle bu antlaşmaya katılmıştır.
  • Avusturya – Romanya antlaşmasına 1888 yılında İtalya da taraf olmuştur.

Tüm bu önemli düzenlemelerin sonucu olarak 1888 yılında Almanya’nın “kıta üstünlüğü” açıkça ortaya çıkmıştır.

Kaynak: Sander, Oral. “Siyasi Tarih ‘İlkçağlardan 1918’e’ ” Ankara: İmge Kitabevi, 2013.

Aşağıdaki yazılara da gööz atabilirsiniz

Alman Fransız Düşmanlığı (Savaş’a Gidiş) – Fikrimo

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu