Ders NotlarıManşet

Siyasetin Yeniden Keşfi Lefort, Schmitt ve Machiavelli

Siyasetin Yeniden Keşfi Lefort Schmitt ve Machiavelli

Siyasetin Yeniden Keşfi

Lefort’a göre, Marksizm üretim ilişkilerine ve sınıfsal ilişkilere önem verir. Yani ekonominin alanı olan alt yapıya sadece gereğinden fazla önem vermekle kalmaz. Ona göre, din, ahlak, hukuk da altyapıya bağımlıdır.

Siyaseti alt yapıdan bağımsız bir kategori olarak değerlendirmiştir.

Siyasetin Yeniden Keşfi: Machiavelli’nin Dönüşü

Machiavelli’nin bu konuda 2 büyük tezi vardır.

Birincisi tarihin üretim güçlerinin gelişmesine bağlı olarak biçimlenen üretim ilişkileri uyarınca meydana geldiğini ileri süren Marksist Materyalizm’dir.

İkincisi ise Max Weber’in kültüre öncelik tanıyan, maddi alandaki değişimin değerler sisteminde meydana gelen zihniyet ve tutum farklılıklarından kaynaklandığını belirten Kültüralist Yaklaşım’dır.

Lefort, Marx’ta ve Weber’de bulamadığı açıklamayı Machiavelli’nin düşüncelerinde bulmuştur. Herhangi bir kalabalığı ya da bir grup insanı bir güruh değil de toplum yapan, ana toplum olma niteliğini kazandıran husus siyasettir. Siyasetin olmadığı yerde toplumdan bahsetmek pek mümkün değildir.

Machiavelli, toplumsal ilişkilerin şu ya da bu şekilde ama mutlaka siyasal iktidar tarafından şekillendiğini vurgular. Siyasetin toplum üzerinde sessiz sedasız ama muazzam bir etkisi vardır.

2 Farklı Mizaç Vardır

1.Halkın Mizacı

2.Büyük Olanın Mizacı

Halk büyüklerin emri ve baskısı altında olmak istemez, büyükler ise komut vermek ister.

Bu cümlede Machiavelli toplumsal bölünmüşlüğün gerçekte toplumların vazgeçilmez ve önlenemez bir niteliği olduğunu belirtir. Siyasetin oluşmasına yol açan işte bu bölünmüşlük, bu ikilik, hatta sınıf mücadelesidir. Bu ikilik olmasa toplum olmayacak ve tabii siyaset de olmayacaktır. O halde toplumu toplum yapan siyasetin içeriğinde bu ikilik vardır.

Siyasetin görevi ise bu ikiliği ortadan kaldırmak değil toplumdaki bölünmüşlüğü ve çatışmayı yönetmektir. Toplumu heba edecek boyuta ulaşmadan kendi idaresi altına almalıdır.

Marx’a göre, sınıflar arasındaki çelişki ve çatışma, siyasetin karşısında öncelikli bir konuma sahiptir.

Machiavelli’ye göre, toplumsal bölünmenin, siyasetin ihdasının ve iktidar olgusunun meydana gelmesinin eş zamanlı olduğunu, hiç birinin bir diğeri karşısında kronolojik ya da tarihsel bir önceliği olmadığını söyler.

Siyasetin Kritik Anı “İstisnai Durum” ve “Karar Vermek”

Karar alma anı ussal olmayan bir dizi ögenin, duyguların, haleti ruhiyenin yoğunlaştığı bir andır. Kararı us üzerinde temellenmemektedir.

Schmitt’e göre, alınan kararın arkasında ussallık gibi bir şey aramaya gerek yoktur. Schmitt’in gözünde egemen olan Tanrı, halk, millet ya da bir sosyal sınıf değildir. Egemen olan toplumda meydana gelen bir hadisenin ya da içinde bulunulan durumun istisnai olduğuna karar veren kişi ya da siyasi heyettir.

Weimar Cumhuriyeti’nin anayasasındaki 48. maddesi Adolf Hitler’in iktidara gelir gelmez uyguladığı ve yönetimi boyunca faydalandığı maddedir.

Schmitt’e göre, kaosa karşı uygulanacak bir norm yoktur. Düzenin anlamı olması için bir düzeni üretmek gerekir. Yasaların ve normların fiilen ortadan kalktığı bir ortamda hukuk da yoktur. Hatta hukuku üretecek düşünce de. Bu her şeyin alabora olduğu bir devrim demektir. 

Kaynak: Vergin, Nur. “Siyasetin Sosyolojisi ‘Kavramlar, Tanımlar, Yaklaşımlar’” İstanbul: Doğan Kitap, 2015.

Siyasetin Yeniden Keşfi Lefort Schmitt ve Machiavelli

Ayrıca aşağıdaki yazılara da göz atabilirsiniz

Siyaset İktidar ve Devlet – Siyaset Bilimi Ders Notları – Fikrimo

Siyaset Bilimi ve Siyaset Sosyolojisi Arasındaki Farklar – Fikrimo

Avrupa Uyumu – Siyasi Tarih Ders Notları – Fikrimo

Emperyalizm Nedir? – Siyasi Tarih Ders Notları – Fikrimo

Alman Fransız Düşmanlığı (Savaş’a Gidiş) – Fikrimo

Batı’nın Yükselmesinin Nedenleri Nelerdir ? – Ders Notları – Fikrimo

Max Weber’e Göre Otorite ve Meşruluk Tipleri – Fikrimo

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu