Ders NotlarıManşet

Alman – İngiliz Rekabeti ve İngiltere’nin Deniz Üstünlüğü

Alman – İngiliz Rekabeti ve İngiltere’nin Deniz Üstünlüğü

İngiltere’nin Deniz Üstünlüğü ve Alman – İngiliz Rekabeti

Alman – İngiliz rekabeti, yine başka “üçlü antlaşma” ile sonlanacaktır. Alman – İngiliz rekabetinin ilginç konularından biri aile bağlarıdır.

1888 yılında Alman tahtına çıkacak olan II. Wilhelm, İmparator Frederick ile İngiliz Kraliçesi Victoria’nın en büyük kızının oğluydu. II. Wilhelm anneannesinin büyük imparatorluğunu sürekli kıskandı.

İki devlet arası bir başka yarışma konusu ticaret alanındadır. Endüstri devriminin getirdiği yeni teknolojiyle Almanya kısa sürede arayı kapatmış ve hatta İngiltere artık dünyanın tartışmasız en üstün endüstri ve ticaret gücüne sahip olmamıştı.

Tüm bu gelişmelere rağmen, İngiltere’nin tartışmasız deniz üstünlüğü devam ettiği sürece çatışma tam anlamıyla açığa çıkmadı.

Zırhlı savaş gemilerinin yapımına başlanması, İngiltere’nin deniz üstünlüğünü çok yanıltıcı bir hale getirdi. Yüzyıllardır Avrupa devletlerinin toplam deniz gücünden daha üstün bir deniz gücüne ulaşan İngiltere, hem sayı hem de deniz savaşındaki yeni gelişmeler dolayısıyla tartışmasız deniz üstünlüğünü yitirdi.

Ayrıca Alman – İngiliz rekabetinin bir konusu da sömürgeciliktir. Bismarck, sömürgeciliğe önem vermemişti. Ancak II. Wilhelm, büyük devlet olmanın yolunun sömürgecilikte olduğuna inanıyordu. İktidarı tümüyle eline geçirdikten sonra sömürgeciliğe başladı. İngiltere ise Almanya ve Fransa ile olduğu gibi anlaşamadı. Çünkü İngiltere ile Fransa sömürgeleri birbirlerine peşkeş çekebiliyordu. Ama Almanya’nın değiş tokuş için verebileceği herhangi bir toprak parçası yoktu.

İngiltere’nin Sömürge (Deniz) Üstünlüğü

İngiltere, İtalya ve Avusturya ile 1887 yılında Akdeniz ile ilgili antlaşmalar yaptı.

  • İngiltere – İtalya – Avusturya –> Fransa – Rusya

İngiltere, Fransa’ya karşı Akdeniz’de denge sağlamak ve 1882’de ele geçirdiği Mısır’daki yerini sağlamlaştırmak için İtalya’ya yanaştı.

İtalya, Afrika’da sömürge elde etmek için İngiltere’ye yanaştı.

Bismarck, 1887’de Rusya ile yaptığı “Güvence Antlaşması” ile bu iki grubu 20. yüzyıla kadar dengeledi.

Alman – İngiliz Rekabeti ve İngiltere’nin Deniz Üstünlüğü makalesini okuduğunuz için teşekkür ederiz.

Ayrıca aşağıdaki yazılara da göz atabilirsiniz:

Bismark Antlaşmalar Sistemi ve Üçlü İttifak – Fikrimo

Batı’nın Yükselmesinin Nedenleri Nelerdir ? – Ders Notları – Fikrimo

Alman Fransız Düşmanlığı (Savaş’a Gidiş) – Fikrimo

İnstagram Sayfamız: @fikrimooo

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu