Ev YaşamManşet

Minimalizm Nedir – Sade Yaşam Hakkında Tüyolar

Minimalizm Nedir – Sade Yaşam Hakkında Tüyolar

Minimalizm nedir, minimalizmin faydaları, minimalist yaşam, nasıl minimal olunur, minimalizm felsefesi, minimal hayat, minimal ev örnekleri gibi sorularınız için çok güzel bir yazı hazırladık.

Beynimin içi çok fazla dolu, bir türlü odaklanamıyorum, hiçbir şey yetişmiyor, evim çok dağınık ne kadar toplarsam toplayayım sürekli dağınık duruyor, gardırobuma hiçbir şey sığmıyor ama sabah kalktığımda yine de giyecek bir şey bulamıyorum diyorsan hayatından bazı şeyleri çıkarmanın zamanı gelmiş demektir.

Minimalizm Felsefesiyle Nasıl Tanıştım?

Minimalizmle hiç tanımadığım bir insanla yaptığım Ankara yolculuğunda tanışma fırsatı buldum. Yanına oturduğum insan bana minimalizmi, ne olduğunu, neler yaptığını, bunların kendine ne faydalar sağladığını anlattı. Hiç sıkılmadan ve bana ne kadar da gerekli olduğunu düşünerek can kulağıyla dinleyip sohbet etme fırsatı buldum. Bana lazım olan felsefe aslında buymuş, o güne kadar neden böyle bir şeyi duymadım diye de kendime kızmadım değil çünkü gereksiz olan ne varsa hayatımdan çıkarmakta zorlanıyordum. Bu görüş sayesinde hayatımın her alanında azaltma yaparak kendime ne kadar fayda sağladığımı anlatmak ve sizi de bilgilendirmek için bu yazıyı yazmaya karar verdim.

Minimalizm Nedir?

İlk önce minimalizmin ne demek olduğundan başlayalım. Minimalizm “sade yaşam” demektir. Az ama öz olsun mantığını savunur. Yalnızca ihtiyaç duyulan şeylere odaklanmak gerektiğini, ihtiyaç duyulmayan şeyleri ise hayatından çıkarmayı öğütler. Platon’un şu sözü minimalist yaşam tarzını çok iyi tanımlamaktadır: “ Önemli olan en çok şeye sahip olmak değildir, en az şeye ihtiyaç duymaktır”. Sokrates de her düşüncesinde maddi olandan ziyade erdemin arayışında olmak gerektiğini savunmuştur.

Minimalizm felsefesi nedir

Peki minimalizmi nasıl hayatımıza uygulayacağız?

Şimdi ilk olarak gereksiz olan her şeyin listesini yapın, kişiler, eşyalar, düşünceler… Bunların hepsi hayatımızda oldukça fazla yer kaplayan şeyler. En basitinden başlamak lazım, mesela çay içerken şeker atıyorsanız şekeri ya tamamen bırakın ya da bırakamıyorsanız şu an kattığınız şekerin en az yarısı oranında azaltın. Bana kalırsa şekeri tamamen bırakmak çünkü çayı şekersiz içtiğim günden beri çayın asıl tadını almaya başladım, önceden çay değil şekerli su çay karışımı bir şey içiyormuşum, daha önce bırakmadığıma çok üzüldüm. Kesinlikle tavsiye edebileceğim ilk tavsiyem çayı şekersiz içmek olacaktır. Tabi ki sadece çay değil içtiğimiz bütün içecekler, kahve, salep, meyve suyu vs. Gazlı içeceklerin çok zararlı olduğunu hatırlatmakta fayda var. Mesela ben hiç içemem, içenlerin keyifle nasıl içtiklerini hep merak etmişimdir. Midenizin içinde baloncuk çıkaran bir maddeyle gezmek nasıl güzel olabilir ki 😊 Minimalizm nedir.

İçtiklerimizin yanında yediğimiz şeylerde de azaltmaya gitmemiz lazım.

Gün içerisinde çok fazla çikolata tüketen biriysek günde bir adete düşürmemiz, günde bir tane yiyorsak ise iki günde bire düşürmemiz vücudumuz ve dişlerimiz açısından çok daha faydalı olacaktır. Örneğin ekmeği çok fazla yiyorsak da her hafta birer dilim azaltmak midemizi büyük ölçüde rahatlatacaktır. Nasıl ki zayıf bir insanla kilolu bir insan aynı mesafeyi koşamayacağı gibi, midemize aldığımız her fazladan yiyecek de bize olumsuz yönde geri dönecektir. Yapacağımız şeylerden biri muhakkak ki yediğimiz zararlı yiyeceklerin miktarını minimuma indirmek olmalıdır. Az yiyip çok hareket ederek yaşamımızın kalitesini arttırabiliriz. Bedenimiz işledikçe zihnimiz berraklaşacak, odaklanma ve hafıza konusunda daha kaliteli bir yaşamın kapısını aralamış olacağız. Minimalizm nedir.

Evimi nasıl minimal hale getirebilirim?

Şimdi gelelim evimizin içine. Her şey çok dağınık mı duruyor, hiç kullanmadığın şeylerin sürekli tozunu alıp aynı yerlerine koymak durumunda mı kalıyorsun. Öyleyse at gitsin, çıkar hayatından. Bir gün işime yarar deme, bu güne kadar işine yaramadıysa bundan sonra da işine yaramayacaktır. Gözünün önündeki kalabalıkları birer birer at ve kurtul. Onların temizliğine, düzenlenmesine, saklanmasına ne kadar çok zaman ve para harcadığın düşün. Almışsın bir kere, şimdi ona vah etmenin manası yok. Ama işine yaramıyorsa da bekletmek daha çok zarar etmektir. Unutma ki zaman ve mekan açısından bizi en çok yoran şeylerden biridir gereksiz eşyalar.

Mesela Steve Jobs hep aynı kıyafet kombinini giymiştir, Mark Zuckerberg de öyle. İkisi de akıllarını yaptıkları şeylere odaklamışlardır. Zamanlarını bu tarz şeyler için harcamayıp her zaman daha çok büyümek için harcayan kişiler olmuşlardır. Steve Jobs’ın hayran olduğu Einstein de öyledir, minimalist düşünceyi savunurmuş ve beynini bu tarz şeylerle meşgul etmek istemezmiş.

****

Sırf moda diye aldığın bir sürü kıyafeti düşün, halbuki hiç de beğenmiyorsun. Giymiyorsan bekletme, ya ihtiyacı olan birine ver ya da sat nakit olarak sana geri dönsün. Belki bir gün giyerim diye yıllarca dolabında bekletmenin bir anlamı yok. Elbise giymeyi sevmeyen bir insansan elbiseleri, mini etek giymiyorsan mini eteklerini bekletme. Kravat takmayı sevmiyorsan yalnızca özel günlerde takıyorsan, dolabını kravatla doldurmak ne kadar gereksiz bir düşün. Onların sana bir faydası yok sadece dağınık bir kalabalık vermekten başka. Hele o aldığın 10 çeşit topuklu, giymiyorsan neden bekletiyorsun ki. Belki bir düğünde giyerim diye o kadar topukluyu evinde bekletmenin sana bir faydası yok. Belli başlı renkler her zaman her mekana kıyafete uyar, örneğin siyah, beyaz ve bej gibi. Bu renklerin dışındakiler nadir giyilenlerdir. Bekletme, at ya da sat onları da. Minimalizm nedir.

Sadece maddi değil manevi açıdan da minimalize olmamız gerekiyor.

Şimdi gelelim sevmediklerimize. Tabi ki hiç sevmediğimiz insanları da hayatımızdan çıkarmamız lazım. Bize hiçbir faydası olmayıp yalnızca stres kaynağı olan insanları hayatımızda tutmanın ruhen ne kadar yıprattığını düşünün. Mesela gereğinden fazla sosyal medyada takılmak, sosyal medya hesabı açmak da böyledir. Az olsun fakat öz olsun. En önemliler hayatınızda kalsın, gerisi çöpe!

Her şekilde mükemmel olmak zorunda değilsiniz, her şeye siz yetişemezsiniz. Evinizin bal dök yala olmasına gerek yok. Her gün çeşit çeşit tatlılar, yemekler yapmanıza gerek yok. Asıl ihtiyaçlarınızı ve gerçekten yapmak istediğiniz şeyleri belirleyin. Zorunlu yapmanız gereken şeyler için başkalarından yardım almaktan asla çekinmeyin. Tüm sorumlulukları siz üstlenirseniz kendinize bir faydanız olmaz. Kendinize zaman ayıramazsınız. Aldığınız sorumluluklarda da kaliteye yönelin, sizi en çok mutlu edecek olan, asıl hedefiniz olan şeye yönelin. Aynı anda birçok iş yapmaktan vazgeçin.

Mesela alışverişe giderken mutlaka bir liste yapıp çıkın. İçine gerekli olacakları yazın, alışverişe gittiğinizde listenin dışına çıkmayın ve yalnızca işe yarayan şeyleri alın. Gözünüzün çarptığı diğer şeyleri almaktan vazgeçin. Eve geldiğinizde o almadığınız şeye gerçekten de ihtiyacınız olmadığını göreceksiniz. Minimalizm nedir.

Daha az satın alın ama kaliteli alın.

Birkaç kez giyip sonrasında giyilemeyecek hale gelecek 10 tane kalitesiz tişört yerine, pamuklu ve daha kaliteli olan 3 tane tişört almak daha iyi olacaktır. Hem yerden, hem zamandan, hem de paradan tasarruf etmiş olacaksınız.

En çok yapılan hatalardan biri de sürekli şikayet halinde olmak, başkalarını suçlamak, dedikodu yapmak. Ve bunun gibi gereksiz bir sürü şey. Bunların sana ne faydası var, hiç! O halde neden bunlarla kafanı kurcalıyorsun. Başkalarını tersliyor, her şeye sinirleniyorsun. Sırf konuşmak için konuşuyor, bir sürü boş laf ediyorsun. Bu kadar olumsuz konuşma bilinç altımıza yerleşip zamanla düşüncelerimizi de kirletiyor. Beynimizi yormaktan başka işe yaramıyor. Şikayet etmekten vazgeçin ve olumlu şeylere odaklayın kendinizi. Minimalizm.

Minimalizm için en önemli olan ihtiyacın olmayanı kesinlikle almamaktır.

Süs objeleri, mutfak eşyaları, kıyafetler, takılar, makyaj malzemeleri vs çeşit çeşit alarak bunlara harcayacağınız parayla tatile çıkabilirsiniz. Düzenli olarak tatil yapma, seyahat edebilme fırsatı bulursunuz. Şimdi düşünün o çok gitmek istediğiniz şehre ya da ülkeye gitmek mi, yoksa eşyalar içinde boğulmak mı? Kararınızı verin.

En önemli şey sahip olduklarına şükretmektir. Sahip olduklarınıza bakın ve sizi mutlu eden şeyleri düşünün. Bütün her şeye sahipsiniz aslında. Her şeyin bir anda olmasını beklemeyin. Minimalizm bir yaşam tarzıdır, bu da zamanla olacaktır. Zamanla azaltın ve azalttıkça ne kadar özgürleştiğinizi fark edin.

Ayrıca aşağıdaki yazıları da mutlaka okuyun.

Kaktüsün Faydaları ve Radyasyonu Emen Gücü – Yetiştirilmesi – Fikrimo

Tansiyon Nasıl Düşer? Evde Tansiyon Düşürme Yöntemleri – Fikrimo

Su Orucu Nedir, Nasıl Tutulur, Faydaları ve Zararları Nelerdir? – Fikrimo

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu